22. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)

Boyoncé Knowles

Boyoncé Knowles Albumok

Klipek

Képek
Beyoncé Giselle Knowles
Születési idő: 1981. szeptember 4.
- hely: Houston, Texas (USA)
Foglalkozás: énekesnő, színésznő
Partner: Jay-Z
Becenév: Bee
Csillagjegy: szűz
Magasság: 170 cm
Szemszín: sötétbarna
Hajszín: sötétbarna

Életrajz

Az aranytorkú énekesnő 1981-ben született a texasi Houstonban. Szülei Matthew és Tina Beyince Knowles. Van egy húga, Solange, aki szintén próbálkozott az énekléssel, de hamar családot alapított.

Beyoncé már 7 évesen kórusban énekelt és tánciskolába járt, majd barátnőivel (LaTavia Robertson, LeToya Luckett, Kelly Rowland) megalapították a Girl's Tyme nevű formációt, amivel felléptek a Star Search nevű tehetségkutatóban. Nem sokkal később ajánlatot kaptak a Columbia Recordstól és akkor született meg a Destiny's Child. Első lemezük címe megegyezett az együttes nevével, első slágerük a No, No, No Part2 volt, ami hamar meghódította az amerikai slágerlistákat. A No, No, No Part1 és a Get On The Bus (amit a ma már ultrahíres producer, Timbaland, hozott össze) nem volt ekkora siker, de az album platinalemez lett.

Második albumukról (The Writing's On The Wall) mind a 4 kimásolt maxi befutott az öreg kontinensen is. Ezek voltak a Bug A Boo, Bills Bills Bills, Jumpin' Jumpin' és a Say My Name. A 2001-es Grammy-n 3 díjat is besöpörtek (legjobb fellépés RnB lánycsapat, legjobb RnB dal, Beyoncé - az év dalszövegírója).

Eközben LaTavia és LeToya elhagyták a csapatot, a Say My Name és a Jumpin' Jumpin' videóklippjében már a 2 új leányzó, Farrah Franklin és Michelle Williams látható. Az előbbi fél év után ott is hagyta a csapatot, így csak 3an maradtak, de sikeresebbek lettek mint valaha, ugyanis 2000-ben megjelent Survivor című albumuk, ami rengeteg új rajongót hozott nekik. Independent Women Part 1, ami a Charlie angyalainak betétdala lett, Survivor, Emotions, Nasty Girl, Bootylicious - ezek voltak a klippes dalok. A Perfect Man pedig a Romeo Must Die filmzenéjére került, ami szintén platina lett.

Utolsó albumuk 2004-ben jelent meg Destiny Fullfilled címmel, amiről az első maxi a Lose My Breath volt. Aztán jött a Soldier, a Girl és a Cater 2 U. A 2005-ös World Music Awardson megkapták a valaha volt legjobb lánycsapat címet, majd hivatalosan is bejelentették a feloszlást. Kiadtak még egy #1's című albumot, amin az összes slágerük + egy új szám, a Stand Up 4 Love kapott helyet.

A Survivor és az utolsó album közötti időt mindhárman szólókarrier építésével töltötték. Kétségtelen, hogy Beyoncé vitte a legtöbbre. Az Austin Powers című filmhez készült dal, a Work It Out nagy siker lett, és Bee a filmben is szerepelt. 2002-ben duettet énekelt Jay-Zvel (Bonnie & Clyde '03) és Luther Vandrossal (The Closer I Get To You). Mindkét szám rákerült a 2003-ban megjelent Dangerously In Love című albumra, amiből már az első héten 317,000 példány kelt el, egy hónappal később pedig platina minősítésig jutott. Az első kimásolt dal, a Crazy In Love hatalmas nyári sláger lett, az USA-ban, Kanadában és az Egyesült Királyságban is az első helyig vitte, a Billboard listát pedig 8 hétig vezette, ami példátlan.

A Sean Paul-lal közösen elkészített Baby Boy egy héttel meg is előzte a Crazy In Love-ot a listák élén, majd a 2004-ben napvilágot látott Me, Myself and I és a Naughty Girl "csak" a 3. illetve a 4. helyig vitték. A 2005-ös Grammy átadón 5 díjat söpört be, a Brit Awardson és az MTV díjátadókon sem ment haza üres kézzel. 2005-ben elkészítette a Check On It című számot, ami a Rózsaszín párduc című film betétdala lett (amiben Bee szerepelt is) és néhány Grammy-t szintén bezsebelt.

Második szólóalbumát 2006 szeptember 4.-én, a születésnapján adta ki B'Day, (azaz Szülinap) címmel. Az első kimásolt dal a Déja Vu volt, ami óriási siker volt. A következő maxi a Ring The Alarm volt, ami nem vitte sokra, de az Irreplaceable hónapokig folyt még a csapból is. Beyoncé közben filmet is forgatott, ő volt ugyanis az egyik főszereplője az Oscar-díjas Dreamgirls című zenés filmnek. A filmhez tartozó betétdal, a Listen lett a következő maxi, majd jött egy duett Shakira-val, Beautiful Liar címmel. Ez utóbbi nincs rajta a B'Day albumon, de Beyoncé 2007-ben kiadta a B'Day Deluxe Edition-t, ami az eredeti B'Day album dalai mellett 7 új dalt is tartalmaz, (Amor Gitano, Welcome To Hollywood, If, Flaws And All, Beautiful Liar, Beautiful Liar Remix, World Wide Woman) valamint egy DVD-t, amihez szinte az összes számhoz készített klippet.

Meglepő, de a B'Day album mégsem kelt el annyi példányban, mint a Dangerously In Love. Az albumot megjelenésekor sok kritika érte, hiszen Beyoncé néhány hét alatt dobta össze és a dalok meglehetősen agresszívre sikerültek, ami teljesen elüt a Dangerously In Love-on lévő lassú, szerelmes balladáktól. Beyoncé nemrég azt nyilatkozta, hogy 2007 decemberében stúdióba vonul, és a következő album 2008 nyara körül kerül majd a boltokba, de addig is itt az újabb Live DVD egy fergeteges koncertről.

sztárlexikon

Official websiteOldal tetejére