22. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)

Diana Krall

Diana Krall Albumok

Klipek

Képek
Diana Jean Krall
Születési idő: 1964. november 16.
- hely: Nanaimo (Kanada)
Foglalkozás: dzsesszénekes, -zongorista
Család: férjezett, 2 gyerek
Partner: Elvis Costello
Becenév: Diana
Névnap: július 1.
Csillagjegy: skorpió
Szemszín: kék
Hajszín: szőke

Életrajz

Krall zenész családban született. Négyévesen kezdett el zongorázni tanulni. Középiskolában egy dzsesszzenekarban játszott, amelynek Brian Stovell nagybőgős volt a vezetője. Brian adta Dianának első Bill Evans lemezét, illetve megtanította, hogyan kell trióra aranzsálni. Diana már 15 évesen Nanaimo éttermeiben lépett fel, akkor még csak zongoristaként.

17 évesen egy ösztöndíjat nyert a Vancouver-i Nemzetközi Dzsessz Fesztiváltól, lehetősége lett a bostoni Berklee College of Music-on tanulni három szemeszteren keresztül. Ott Boston egyik legelismertebb jazz zongoristája, Ray Santisi volt Diana zongora tanára.

Nanaimóban felfigyelt Diana tehetségére a híres basszus játékos Ray Brown (Ella Fitzgerald késői exférje), aki hosszú ideig az Oscar Peterson Trio tagja volt, valamint Grammy-díjas zeneszerző és a dobos Jeff Hamilton. Miután Brown és Hamilton hallotta Krall zenéjét, Krall Los Angelesbe költözött, és zongorázni tanult Jimmy Rowlesnál (kiváló zongorista és kísérőzongorista Billie Holiday oldalán). Jimmy Rowles biztatta Dianát, hogy énekeljen. Diana Felvette a kapcsolatot számos tanárral és zenei producerrel. 1990-ben Krall áttelepült New Yorkba.

Diana Krall és a brit zenész Elvis Costello 2003. december 6-án összeházasodott Elton John külvárosi londoni birtokán. Ikreik születtek 2006 december 6-án New Yorkban, Dexter Henry Lorcan és Frank Harlan James.

James Krall az édesapja, szintén jazz zongorista, aki hatalmas lemezgyűjteményét nem restelkedett megosztani a kis Dianával. Édeasanyját, Adella-t, multiple myeloma betegségben elvesztette 2002-ben, ugyanebben a hónapban távoztak az élők sorából mentorai Ray Brown és Rosemary Clooney. Krallt húga, Michelle aktívan támogatja karrierjében, többek között ő a Diana Krall Fanclub vezetője, és Diana ügyeinek egyik fő intézője.

wikipedia

Official websiteOldal tetejére