15. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)

Digitlis rlet - milyet vegyek?

Valamikor vekkel ezeltt szert tettem egy 3 Megapixeles gpre (lsd: tmafejlc bal oldal). azta minden kirndulsra elksr, knnyen hasznlhat s egsz j kpeket tudok vele kszteni. Vgasztalom magam, mikzben a ma kaphat csodkat mustrlgatom, s legfbb vgyam, hogy a kvetkez alkalommal mr egy igazn j gp villogjon a kezeim kztt.

Nos, a villogs persze elegend a vakutl is, nem felttlenl kszerre vgyom, s a kezeim pedig elruljk, hogy kt kzzel szeretnm tartani. De milyen is egy igazn j digitlis fnykpezgp?

Erre a krdsre mindenki mshol keresi a vlaszt. Az elkvetkezkben az n megltsom s rtkrendem szerint prbljuk megkzelteni, hogy milyen is legyen az a gp, amire rdemes lesz majd gyjteni.

Elszr is szeretnm leszgezni, hogy senkit s semmilyen gyrtt sem szeretnk reklmozni, fnyezni vagy lejratni, mgis gy rzem, nhny megllapts hozz tartozik a komor valsghoz. Legfkppen azrt, hogy ha a kedves olvas mg nem adott ki egy-kt havi fizetst egy csili-vili masinrt, holnaptl nmikpp hozzrtve kezdjen vizsgldni.

Mert ugye tudnunk kell, mire is szeretnnk hasznlni azt a bizonyos fnykpezgpet. n most maradok hobbi szintnl, akinek ez elegend, csak az jjjn velem a tovbbiakban.

Teht szeretnnk kirndulsokon, csaldi rendezvnyeken fotzni minden mennyisgben, s alkalom adtn - ha lehetsg nylik r - amatr versenyeken is megmretni, ha mshol nem, ht rendeznk mi egyet a barti trsasg krben. Szval j kpeket szeretnnk kszteni, szpeket, leseket s tisztkat. Zoomolni is szeretnnk, nemcsak mert az olyan trendi egy gpen, hanem mert lehet, hogy mi olyanok vagyunk, szksgnk van r. Nem kell mindent megmagyarzni. Egy legalbb 5 megapixeles, 10x-es optikai zoommal megldott gpek keresnk.

Rengeteget nyomoztam ez gyben, teszteket, cikkeket s hozzszlsokat olvastam a-tl z-ig, s most igyekszem levonni a tanulsgokat. Hogy mirt? Taln gy a kedves olvas is velem egytt bred r olyan igazsgokra, amelyeket ltalban elhallgatnak ellnk.

Ez igaz szinte minden terleten, de ebbe most nem mennk bele...

Nzzk meg, hogy milyenek a mai digitlis gpek. 6 megapixel alatt szinte mr nem is tallunk felbontst, a zoom pedig valahol a 18-as szmot verdesi. Emlkezznk, mire is van szksgnk! Szeretnnk les, tiszta kpeket. Hmm, igen. Keressnk akkor egy j nagy felbonts gpet, hiszen az risi kp csak szp lesz, mire felkerl a szmtgpre, mire elhvjuk, kinyomtatjuk. Nos, az a helyzet, hogy ilyet tallunk is szp szmmal, mert a nagy felbonts fel tendl a piac. A knlat megy a kereslet utn, mindenki a szmoktl van eljulva. Csak ppen azt nem vesszk szre, hogy a valban fontos szmok a httrben maradnak. Megfigyelte mr valaki, hogy mekkora rzkel van az adott gpben?

Na ugye... Aki esetleg nincs igazn otthon a tmban, annak a megrts kedvrt sszefoglalnm, hogy mirl is van sz. "Kezdetben" vala egy 5 MP-es masina. Ebben vala egy 5 milli pixel kirajzolsra hivatott 1/2,5" mret rzkel. (Ez egy teljesen tlagos gp.) Ezutn lesz vala az ember a piacon, aki akar nagyobb febontst, nagyobbat s mg nagyobbat. s a gyrt megadta neki vala. Fogtk szpen az 1/2,5" mret rzkelt, s zsfoltak r mg egymilli kppontot. gy lett vala a 6 megapixeles digitlis fnykpezgp. s az ember rlt, a gyrt volt elgedett.

Ma minden gyrt legalbb 8 megapixelnl tart! Ugyanazon az 1/2,5"-s rzkeln!! s lss csodt, az ember legjobb esetben is csak elgedett! Kell mg nagyobb felbonts? Ha igen, biztosan megkapjuk azt is. Taln meg is rdemeljk...

Nyilvnval, hogy az rzkel (CCD) mrete s a felbonts egyttesen hatrozza meg a kpminsget. Fogadjuk el, hogy 5 megapixel azrt kell ahhoz, hogy utlag is elgedettek lehessnk munkkkal. Na de manapsg 7-10 megapixelt zsfolnak arra az rzkelre, amin - emlkezznk - mg 5 is csak tlagosan jelenthet meg! Persze ma mr a s***emet verdesnm a fldhz, ha tallnk egy j minsg, mai elvrsoknak megfelel, 5 MP-es gpet. A problma abban rejlik, hogy felbonts nvekedsvel, az rzkelmret megtartsa mellett egyre zajosabb kpeket lltunk el. Ezt aztn szrni kell(?), aminek kvetkeztben kapjuk a szp kis mosott kpeket. Ha meghagyjuk a raw-ot 400-as ISO-val, rlt zajos, ha prbljuk rvenni a tmrtsre, akkor meg rszleteket vesztnk a jpg-n az ers zajszrs miatt. De ht a lnyeg, hogy j nagy a felbonts...

Lehet, hogy nem trendi, lehet hogy mr csak utpia, meg is mosolyoghat, de nekem is van egy idelis elvrsom, valamifle lomszer kpzdmnyem arrl, hogy milyen gpet szeretnk a kezeim gyben.

t vagy hat megapixeles, 28mm-en kezdd, 10x-es, max. 12x-es optikai zoom (digitlis felesleges), termszetesen kpstabiliztornak is nagyon tudnk rlni, teljes manulis belltsi lehetsg, zrsebessg min. 1/2000 s 15 sec kztt. J, ha az llvnymenet kzppontban van, s az sem htrny, ha csatlakoztathat kioldzsinr, van vakupapucs, esetleg gyrtspecifikus akku helyett hagyomnyosan bele lehet engedni ngy db AA elemet is (Ni-MH akksik). A teljessg ignye nlkl a legfontosabbak taln ezek lennnek. Az ISO-t vlemnyem szerint tllihegik a gyrtk, 1600 fltt szerintem nem jrt mg ember a Fldn. Vagy ha igen, akkor prul.

Nos, picit kzeltsnk, hogyan is nz ki a piac mostansg! Sokig a Fujifilm Finepix s6500-as gpe volt nlam a favorit, mert br itt is jelentkezik a zajszrs, azrt egsz szpek maradnak a kpek, hiszen a 6 megapixelt egy 1/1,7" mret rzkeln helyeztk el, ami sajnos egyetlen msik, jelenleg kaphat gpre sem mondhat el. Pedig mg az is lehet, hogy ennl szebb kpeket is ki lehetne hozni egy ilyen kombincival. m ezzel a gppel gy is minden bizonnyal maradandt alkotott a Fuji, s valsznleg sokig fogjuk mg emlegetni, mint az utols, sszel gyrtott kompakt gpet. Tzszeres, 28mm-en kezdd optikai zoom (ez pl. szobban lehet elnys, amikor nem marad le a nagypapa feje sem a kprl) s minden ms lnyeges dolog megtallhat benne, amire - tlagos hasznlat mellett - szksgnk lehet. A legfjbb pont a stabiliztor hinya. Ebbl a szempontbl kerlt be versenytrsnak a Canon S3 IS mrkajelzs gpe, amely szintn 6 megapixeles, de mr stabilizlt s ultrazoom (12x-es), az optika kivl fnyerej, viszont csak 36mm-en nyit. A kpminsge az 1/2,5"-os rzkel ellenre is egszen j, ksznheten a mrskelt zajszrsnek, ami ebben az sszelltsban igencsak rtkes vgeredmnyt produkl.

Az igazsg valahol a kt gp krl keresend, de a tendencik rossz irnyba mutatnak. Nvelik a felbontst, mert erre harap a np, nvelik a zoomot, mert ez szintn csbt, a kpminsg meg taln mr csak minket rdekel...

Mindent egybevetve, ha vsrolni fogok, s mg kaphat is lesz, valsznleg a Fujit vlasztom, mert a stabiliztor hinyt leszmtva tkletes, s majdnem fele annyiba kerl, mint vetlytrsa. A fennmarad pnzbl futja llvnyra s mg kirndulsra is, ahol lesben ki lehet majd prblni.

Termszetesen, ha valakinek a pnz nem akadly, rengeteg tkletes tkrreflexes gp kzl vlogathat, s mg az is elfordulhat, hogy megjelenik az s6500-as mlt utdja, amire a megrgztt optimistknak taln rdemes lehet vrni. Br ltva az s5700-as utn megjelen s8000-est (ltalban minden gyrt ezeket a hibkat kveti), s megfontolva a debtl gpek r-rtk arnyt, valban a D-SLR gpek fel hz a szvnk...

Igen, vgl a Fuji s6500-asra esett a vlasztsom (lsd: tmafejlc jobb oldal). Hogy j dnts volt-e, tessk megnzni a szegedi kpeket!:)

starbug
Oldal tetejre