22. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)

Kate Beckinsale

Kate Beckinsale Filmek

Előzetesek

Képek

Videók
Kathryn Bailey Beckinsale
Születési idő: 1973. július 26.
- hely: London, Anglia (UK)
Foglalkozás: színésznő
Család: férjezett, 1 gyerek k
Partner: Len Wiseman
Csillagjegy: oroszlán
Magasság: 173 cm
Szemszín: zöldesbarna
Hajszín: barna

Életrajz

Kate Beckinsale 1973. július 26-án született Londonban. Színészcsaládból származik, fiatalon elhunyt édesapja brit televíziós produkciókban szerepelt, édesanyja pedig színpadi színésznő volt.

Kate csak hatéves volt, amikor apja tragikus hirtelenséggel elhunyt. Kate jól tanult, balettozott, tizenévesen pedig kétszer is első díjat nyert a W. H. Smith könyvkereskedő által fiatal írók számára meghirdetett versenyen, majd az egyébként is színházrajongó lány úgy döntött, megpróbálkozik a színjátszással is. Megkedvelte a színészetet, de úgy érezte, még tanulnia kell, ezért ahelyett, hogy a színművészeti főiskolát választotta volna, beiratkozott az oxfordi New College francia és orosz irodalom szakára. Kate azonban tovább akart lépni a színészi pályán is, és szerencséjére megkapta Hero szerepét Kenneth Branagh Sok hűhó semmiért című modern Shakespeare-feldolgozásában. Lassan elege lett a tanulásból is, úgy döntött, hogy csak a színészettel foglalkozik.

Kezdetben a fiatal Kate is tévéfilmekben kapott szerepet, de Kenneth Branaghnak hamar feltűnt a tehetsége, ezért szerepet osztott rá a Sok hűhó semmiértben. 1995-ben Aidan Quinn és John Gielgud mellett játszhatott a Megkísértve (Haunted) című thrillerben. 1998-ban egy vígjátékban, A diszkó végnapjaiban (The Last Days of Disco) szerepelt. Egy évvel később a Börtönpalota című kockázatos thaiföldi drogcsempészetről és ennek kemény megtorlásáról szóló börtöndrámában kapott lehetőséget Anne Heche társaként.

A filmezés mellett maradt ideje a magánéletre is, Michael Sheen színésszel kölcsönösen kiszemelték egymást, s 1999-ben megszületett a lányuk, Lily.

Az igazi kiugrást a 2001-es év jelentette Beckinsale számára, amikor Michael Bay rendező Ben Affleck és Josh Hartnett mellett főszerepet szánt neki a Pearl Harbor - Égi háború című romantikától sem mentes háborús filmben. A kritika ugyan fanyalogva fogadta a filmet, de az amerikai közönség köreiben sikeres volt. A fiatal Hartnett mellett Beckinsale-re is felfigyeltek.

Szintén ebben az évben John Cusack oldalán játszott a Szerelem a végzeten (Serendipity) című kissé misztikus töltetű romantikus filmben.

2003-ban az ő nevével fémjelezve készült el az Underwold című film, amelyben egy vámpírlányt formált meg. A forgatáson találkozott Len Wisemannel, akihez 2004-ben feleségül is ment.

Egy évvel később hasonló szerepet vállalt el Hugh Jackman oldalán a Van Helsingben, csak éppen a másik oldalon, a vámpírok ellen harcolt. 2004-ben azért komolyabb filmben is szerepelt, Martin Scorsese felkérésnek igent mondva az Aviátorban (The Aviator) Ava Gardnert keltette életre roppant hitelesen. 2006-ban aztán ismét könnyebb hangvételű filmek következtek, előbb az Underworld folytatása jött, majd Adam Sandler partnere volt a Távkapcsban (Click). 2007-ben az Elhagyott szoba (Vacancy) című thrillerben volt látható.

wikipédia
sztárlexikon

Kate OnlineOldal tetejére