15. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)

RQ-1 Predator

Képek

RQ-1 Predator Az R a reconnaissance (felderítő) rövidítése, a Q pedig a személyzet nélküli harci járművek jelzése. A Predator a délszláv-válság világhírűvé vált felderítő robotrepülőgépe. Az RQ-2 Pioneer izraeli és öböl-háborús tapasztalatai alapján jött létre. Közepes magasságú, hosszú bevetési idejű gép. Felhasználási területe felderítés és célmegjelölés olyan harctéren, ahol a légvédelem még nincs megsemmisítve, vegyi, biológiai fegyverek alkalmazási területén, illetve az óceán fölött.

Valójában nem egy gép, hanem egy rendszer, amely négy légijárműből, egy földi vezérlőrendszerből, egy műholdas kapcsolatból és 55 emberből áll.

Bevetés alatt a személyzet egy fő repülő-kezelőből és három fő szenzorkezelőből áll. A gép műszerei: egy színes orrkamera (a repülőgép vezetéséhez használják), egy nappali és egy infravörös állítható nyílású tévékamera (FLIR) és egy szintetikus nyílású radar, amellyel a füstöt, felhőket, párafoltokat tudja felderíteni, de átlát a fák lombjai között, sőt még némelyik háztetőn is. Az RQ-1B változatban ezek egyidejűleg is működhetnek. Kamerájával 90 km-ről felfedez egy embert. Képes valós idejű képeket továbbítani pl. egy AC-130-asnak, amely a Predator szolgáltatta adatok alapján célozza és semmisíti meg a célt. Lézeres célmegjelölésre is használható.

A kapcsolatot a földi irányítással látótávolságban egy C-sávú rádió-adóvevővel, látótávolságon kívül egy Ku-sávú műholdas adatcsatornán tartja. Ezen továbbítja a felderítési adatokat is, a délszláv válság idején még kódolatlanul, ezért néhány rádióamatőr Európa-szerte fogta a Predatorok képeit, és videóra is vette.

A gép törzse alá Hellfire rakéta is függeszthető, amelyet kis magasságra és sebességre tervezték, ezzel saját maga is képes célpontok támadására. Erre igen ígéretes kísérletek vannak. Ezt a képességét használták is Afganisztán fölött. Egy alkalommal megmagyarázhatatlan robbanásban meghalt több magas rangú Al-Kaida-vezető. Később elismerték, hogy a lovasokkal egy Predator végzett. Állítólag egy Predator Afganisztán fölött járőrözve kiszúrta Omar mollát is, akit megölethettek volna egy Hellfire-ral, de az irányítószemélyzet hiába könyörgött tűzparancsért.

A Predator fejlesztett változata az RQ-1B, amely az A-hoz képest fel van szerelve egy ARC-210 rádióval, APX-100 IFF/SIF-fel, jégmentesítő rendszerrel és erősebb hajtóműve van.

Műszaki adatok

Gyártó: General Atomics Aeronautical Systems Inc.
Hosszúság: 8,22 m
Fesztáv: 14,8 m
Magasság: 2,1 m
Üres tömeg: 431 kg
Tankolható üzemanyag: 300 kg
Maximális felszállótömeg: 1020 kg
Hasznos teher: A: 204 kg; B: 337 kg
Hajtómű típusa: RQ-1A: Rotax 912 négyhengeres turbófeltöltős benzinmotor; RQ-1B: Rotax 914
Hajtóművek száma: 1
Hajtómű teljesítménye: Rotax 912: 81 lóerő; Rotax 914: 105 lóerő
Maximális sebesség: 216 km/h
Utazósebesség: 126 km/h
Szolgálati magassági határ: A: 7620 m; B: 13500 m
Szolgálati hatósugár: 720 km, emellett 16 óra járőrözés a bevetési területen visszatérés előtt
Fegyverfelfüggesztési pontok: nincs adat
Fegyverzet: max. 14 db AGM-114 Hellfire (RQ-1B)
Hadrendbe állították: 1995
Bevetették: Délszláv válság (1995), Afganisztán (2001), Öböl-háború (2003)
Üzemeltető országok: USA
Ára: 25 millió USD
Ismert változatok: A és B

harcirepulo.hu
Felderítők