15. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)

F/A-18 Hornet

Képek

F/A-18 Hornet Az amerikai légierő egyik legsokoldalúbb repülőgépe, a bombázóként, elfogó vadászként, taktikai felderítőként egyaránt kiváló Hornet viszonylag fiatal tagja az USAF nagy családjának. Az F-18-ast 1982-ben rendszeresítették, az Egyesült Államokon kívül szolgálatban áll Kanada, Ausztrália, Spanyolország, Kuvait, Svájc, Finnország és Malajzia légierőinél is.

A Hornet váltotta fel az F-4 Phantom vadászbombázót, az A-7 Corsair II könnyűbombázót és az A-6 Intrudert is; ezek szerepkörét teljes mértékben át tudta venni. Remekül bevált hajófedélzeti repülőgépként is.

Az F-18-as harcban is bizonyított: először az 1986-os líbiai bombázásokat biztosították a líbiai radarok megsemmisítésével, majd a Sivatagi Vihar alkalmából léptek fel különféle iraki célpontok ellen, később pedig Jugoszlávia légterében demonstrálták a NATO erejét. Kiemelkedő repülési tulajdonságait elsősorban hajtóműveinek köszönheti: a két General Electric gázturbina együttesen a gép tömegénél is nagyobb erőt tud kifejteni, így az F-18-as manőverező légiharcban legtöbb ellenfelét lepipálja.

Műszaki adatok

Gyártó: Boeing-McDonnel Douglas-Northrop-Grumman (sárkány), General Electric (hajtómuvek), Hughes (radar)

Hosszúság:m
Fesztáv: 17,07 m
Magasság: 4,66 m

Maximális fegyverterhelés: 7031 kg
Maximális felszállótömeg: 25,4 tonna
Hajtóművek száma: 2
Maximális sebesség: 1,8 Mach
Szolgálati magassági határ: 15240 m

Fegyverzet: 20 mm-es M61 Vulcan Gatling-rendszeru gépágyú (beépített fegyver), légiharc-rakéták: AIM-7 Sparrow, AIM-9 Sidewinder, AIM-120 - AMRAAM szabadesésu és lézervezérlésu bombák, AGM-65 Maverick tv-irányítású rakéta, AGM-88 HARM "radargyilkos" rakéta, AGM-84 Harpoon hajó elleni rakéta, B-57, B-61 nukleáris bomba
Személyzet: 1 fő
Hadrendbe állították: 1982
Bevetették: Líbia, Öböl-háború, Szerbia
Üzemeltető országok: USA, Kanada, Ausztrália, Spanyolország, Kuvait, Svájc, Finnország és Malajzia
Ára: 39,5 millió USD

index
Vadászgépek