22. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)


StarCraft

Trtnet | Videk
SarahKerrigan
StarCraft2 videk s kpek

A StarCraft egy, az 1998-as, eredeti kiadsa ta nagy npszersgnek s szakmai elismertsgnek rvend vals idej stratgiai szmtgpes jtk, melyet a Blizzard jelentetett meg. Az emberek s kt kpzeletbeli faj srldsokkal teljes tallkozst elmesl trtnete azta szmos mben ksznt vissza - a tbb platformra elkszlt jtk tudomnyos-fantasztikus univerzumt regnyek s novellk egsztik ki.

A kiadsa vben az eladsi listk lre kerlt StarCraft megbecsltsgt a szmos elismers - kztk a Legjobb stratgiai jtk kategriban elnyert Origins Award - mellett az a tny is jl pldzza, hogy a nemzetkzi World Cyber Games a mai napig bonyolt mrkzseket vele. Npszersge lassan apad, mindazonltal helyenknt, klnsen Dl-Koreban szablyos kultusz vezi.

Eddigi egyetlen hivatalos kiegsztje a StarCraft: Brood War (1998). A fejleszt cg mr bejelentette a jtk msodik rszt, de a megjelens krlmnyei mg nem tisztzottak.

Jtkmenet

A StarCraft jtkmenete alapveten kt erforrs, az svny s a vespene gz bnyszata s a kszletekkel val gazdlkods krl sszpontosul; ezen nyersanyagok szksgesek szinte minden mvelethez, gy tbbek kzt a tovbbfejldshez, az j egysgek kikpzshez, a meglvk javtshoz s az pletek felhzshoz. Alapveten a velk val helyes sfrkods juttathatja dnt elnyhz a jtkost ellenfeleivel szemben. A bnyszat menete nem tr el lnyegesen a klnbz fajok esetben.

A jtk msik fontos aspektusa az utnptls, amely a seregek tlburjnzst hivatott megakadlyozni; ha ez nem biztostott, tovbbi egysgek nem kpezhetek ki. A kt humanoid faj pletek felhzsval, mg a zerg egy klnleges egysg, a fenntart (angolul: overlord) tenysztsvel javthat helyzetn. Az utnptls folyamatos biztostsa a gyzelem msodik alappillre. Emellett l mg a jtkban egy beptett fels korlt az egysgek szmra, amely szerint minden jtkosnak legfeljebb 200 egysge lehet egyidben; ez all az egyetlen kivtel a zerg fenntart, amelybl korltlan mennyisg birtokolhat, mivel nem szmt bele ebbe a limitbe.

Az pletek helyes elrendezse, vagyis a bzis kialaktsa a tmadsok visszaversnl jut fontos szerephez; a jtkosok rendszerint nagy hangslyt fektetnek nyersanyag-forrsaik biztostsra mind vdelmi pletekkel, mind a harci egysgeikkel; ezzel prhuzamosan a tmadsnl ltalban az ellenflnek a forrsoktl val elvgsa a f cl. Az pletek fajonknt igen ersen eltrnek, mind az pthetsg, mind a nyersanyag-igny, mind funkci szempontjbl. A leglnyegesebb klnbsg taln, hogy a zerg pletei csak fertztt talajra pthetek, amelyre azonban a protoss vagy terran pletek nem hzhatak fel.

A legltvnyosabb jtkelem ktsgkvl a hader; ennek megfelel kezelse a kulcs a gyzelemhez. Ugyan az egyes fajok egysgei merben eltrnek, az erviszonyok - ellentmondva a jtk trtnetnek - mgis kiegyenslyozottak: egyik flnek sincs nagy elnye a tbbivel szemben.

Trtnet

A StarCraft cselekmnye egy a messzi jvben jtszd sci-fi, amely hrom intelligens faj kzdelmeit kveti nyomon a vilgegyetem egy tvoli terletn; ezek a Fldrl elszrmazott emberek, avagy a terranok, a kzs tudattal rendelkez, rovarszer lnyekbl ll zerg, illetve a rendkvl magas technikai fejlettsggel br, pszionikus energikkal is manipull humanoid protossok. Konfliktusukat az egyjtkos kldets dolgozza fel, mg az elzmnyeket a jtkhoz mellkelt fzet taglalja.

A helyszn

A StarCraft trtnete egy, a Naprendszertl mintegy 60 000 fnyv tvolsgra lev kitallt rvezetben, a Koprulu szektorban jtszdik.

 

Az eltrtnet

A terranok eltrtnete

A terletet a tvoli jvben a Fldrl rkezett telepesek, pontosabban kitoloncolt eltltek npestik be (a jtkban: terranok). Az eredetileg a szomszdos csillagrendszerbe irnytott automatizlt rhajk egy mszaki-vezrlsi hiba miatt - kzel 30 vnyi utazs utn - ktttek ki ilyen tvol az anyabolygtl, s gy elszigeteltsgket a szlotthontl val irtzatos tvolsg is betetzte. Ennek ellenre az emberek viszonylag hamar magukra talltak, tbb bolygra kiterjed kolniik rdekszfrkba tmrltek, amelyek kzl a legjelentsebbekk a Konfderci, illetve az ezzel szembenll "Korhal fiai" (angolul: Sons of Korhal) vltak. A helyi hatalmak torzsalkodsa lland hborskodst szlt, aminek ellenre a technikai fejlds gyors tem volt, s nyersanyagok utn kutatva az ottani emberisg folyamatosan terjeszkedett, hogy bolygt bolyg utn vegyen birtokba.

A protossok eltrtnete

A protoss alapveten egy a httrben meghzd, bks, nemes rtkekkel br faj, amely az emberin jval tlmutat technikai fejlettsgi szinten ll. Humanoidok, az egyes egyedek egynisggel brnak, ugyanakkor a faj tljutott a fejlds kezdeti szakaszain, s szinte teljesen egysges kormnyzattal s elvekkel br. Teremtik, a xel'nagk tradciit folytatva letket szlbolygjuk s a szomszdos csillagrendszerek lvilgnak tanulmnyozsval tltik a be nem avatkozs elve mellett, de azzal a szndkkal, hogy azokat megvjk a kls veszlyektl s tmadktl. Megfigyelsi terletk kiterjesztsekor fedezik fel a Koprulu szektor embereit, akiket shonosnak vlnek, gy gyors terjeszkedsket ltva sem avatkoznak be. Belharcaikkal prhuzamos fejldsket ltva mly tisztelet alakul ki bennk az emberek irnt. Ez annak a prhuzamnak is ksznhet, hogy egy rgebbi idben, a protoss polgrhbor idejn sajt kultrjuk mly trst lt t, amikor - teremtmnyeikben csaldva - a xel'nagk vgleg megszaktottk velk kapcsolataikat. A teremtk igyekeztek balsikerk minden nyomt eltvoltani archvumaikbl: gy merlt feledsbe az is, hogy hol van a protossok anyabolygja, az Aiur.

A zergek eltrtnete

A protossokhoz hasonlan a zerg is a xel'nagk "munkjnak" eredmnye; a protoss polgrhbort s korbbi megfigyelseiket elemezve a teremtk arra a kvetkeztetsre jutottak, hogy az ellensgeskeds f oka az egyn lte, az individuum. Ennek megfelelen ltrehoztk a Kzponti Tudatot (angolul: Overmind). Feladva tovbb elveiket a humanoid letformk felsbbsgrl, egy a protossoktl tvoli bolygn rovarszer llnyek genetikai mdostsba kezdtek: ezeket kpess tettk a nagyobb szervezetekben val lskdsre, azok irnytsra, genetikai informciik kisajttsra. A Kzponti Tudat ltva, hogy szlbolygjrl hamarosan elfogynak a szabad, mg elfoglalhat teremtmnyek, titokban elksztette a xel'nagk beolvasztst, majd a tervet egy alig nhny rs tkzetben sikerre vitte a meglepett teremtkkel szemben, akiknek genetikai kszlete s teljes tudsanyaga az Overmind tulajdonv vlt.

A kzvetlen elzmnyek

A zerg Kzponti Tudat felhasznlva a xel'nagk adatbzisait rteslt azok korbbi munkssgrl, kztk a protossok ltrl is. Pldtlan fejlettsgket ltva beolvasztsuk mellett dnttt; egyrszt azonban az archvum hinyossgai miatt nem tudta pontos helyket, msrszt tisztban volt vele, hogy az ellenk val harcban eslytelen volna, hisz nem rendelkezett a protossokhoz hasonl pszionikus energikkal. Az adatbzisban egyb, ilyen kpessgekkel megldott lnyeket nem tallt; meglepetsknt rte teht a hasonl, m mg nem kifejldtt tulajdonsgokkal br emberi faj felfedezse, amelyre a Koprulu szektort feldertve akadt r. Ltva viszonylagos fejletlensgket a beolvasztsuk mellett dnttt, nem tudvn, hogy a terletet a protossok figyelik. k, megrmlve az j idegen fajtl, s annak gyors elrenyomulstl - nmagukat is veszlyben rezve - megszavaztk a beavatkozst. A Tassadar fpap s vgrehajt ltal vezetett protoss flotta ennek megfelelen elpuszttotta az egyik zerggel fertzdtt bolygt, lelkiismereti okokbl azonban - idlegesen - felhagytak a hadmvelettel. Mivel az emberek kezdetben nem is rzkeltk a zerg jelenltt, a protossokat nmaguk ellensgeknt azonostottk; a msik veszlyt a terranok kzl leghamarabb a Korhal fiai szlelte, s a zergek csalogatsval ezt f rivlisa, a Konfderci kikezdsre hasznlta fel.

A StarCraft trtnetvezetse

A terran fejezet

A jtkos kezdetben a Konfderci gyarmati elljrja, ebben a tisztjben tallkozik Jim Raynorral, Mar Sara kolnia marsalljval is. Elsknt ismerve fel az idegen jelenltet, egy kzs akciban lerombolnak egy, mr a zerg ltal birtokolt parancsnoki kzpontot. A hatalmassgok azonban nem ismerik el az idegenek ltezst, gy a kt vezett a Konfderci tulajdonnak elpuszttsrt perbe fogjk, s Raynort brtnbe vetik. Miutn a jtkos kiszabadtja a fogsgbl trst, mindketten a Korhal fiai oldalra llnak. A protossok mindekzben fldig romboljk a szintn zergek ltal megszllt Chau Sart. Ezt ltva a Korhal fiai vezetje, Arcturus Mengsk gy dnt, hogy legersebb ellenfelt a kt idegen faj rvn ti ki a nyeregbl: megbzza Sarah Kerrigant azzal, hogy a zergeket csalja el a Konfderci tbbi kolnijhoz is. Az ngyilkos akci sikerrel jr, s az psgben megmaradt kolnikat egybefogva Mengsk megalaktja a Domniumot, egyben annak csszrv teszi magt. Kerrigan azonban a zergek fogsgba kerl; a jtkos s Raynor szmra egyrtelmv vlik, hogy Mengsk egyszeren felldozta egyik legjobb embert, s elhagyjk a Domniumot.

A zerg fejezet

Itt a jtkos egy jonnan teremtett zerg irnyt szerept kapja, s feladata a zerg fogsgba esett Kerrigan rzse s asszimilsa. Mivel a terran n az egyik legersebb pszionikus kpessgekkel rendelkez ember, a Kzponti Tudat megtallja benne szmtst, s a harcokban segtsgvel sikert sikerre halmoz. Mindekzben Tassadar fpap s az Aiurrl egykor szmztt stt papok szvetsgre lpnek a zerg ellen: erejkkel kpesek a zerg irnytk vgleges elpuszttsra (egybknt a stt papok ereje nlkl legyztteket a Kzponti Tudat kpes azonnal jrateremteni). A zerget slyos csaps ri, amikor a szmzttek Zeratul vezetsvel meglik a Garm fszekalj irnytjt: annak tagjai kontroll nlkl elvesznek a raj szmra. Az tkzet sorn azonban Zeratul rvid ideig elmebeli kapcsolatba kerl a zerggel, s gy kituddik a protoss anyabolyg pontos helye. Az Aiurt r ellentmads - hiba a hsies protoss ellenlls - a zerg rszleges gyzelmt hozza, s az megtelepszik a bolygn.

A protoss fejezet

Az aiuri protossok krben mly felhborodst vltott ki Tassadar s a szmzttek egyttmkdse, ezrt a fpap megbzatst visszavonjk, rangjt elveszik s kizrjk a kzssgbl. A zerg megrkezsre j flottaparancsnokot vlasztanak (ez a jtkos karaktere), s miutn vezetsvel leszmolnak a bolygn gykeret vert idegenekkel, a Konklv azzal bzza meg, hogy Tassadart mint rult tartztassa le s hozza tlszk el. Nem vrt mdon azonban az j vezr a szmzttek oldalra ll, aminek kvetkeztben kitr a msodik protoss polgrhbor. Miutn Zeratul tovbbi kt irnytval vgez, hogy ezzel pldt mutasson az aiuriak szmra, a felek elcsitulnak s szvetsgre lpnek, s a Jim Raynor vezette maroknyi terran csapattal kzsen vgs tmadsra sznjk el magukat. A Kzponti Tudat elpuszttsra indul sereg vgl is slyos vrvesztesgek rn, s Tassadar nfelldozsval elri cljt.

A trtnetet a Brood War cm kiegszt viszi tovbb.

wikipedia


elore
Oldal tetejre