15. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)

Szentpéteri Csilla

Szentpéteri Csilla Albumok

Klipek

Képek

Életrajz


Szentpéteri Csilla 7 évesen kezdett zongorázni. Nagyon korán megmutatkozott kitűnő hallása és ritmusérzéke. A makói zeneiskola után a szegedi Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián summa cum laude végzett, s szerzett művészdiplomát.

1988-ban nyerte el első ösztöndíját Svájcba, a baseli Zeneakadémiára, ahová nem tudott elutazni súlyos kézbetegsége miatt. 1990-ben finn, majd 1991-ben olasz ösztöndíjas lett, s a római Santa Cecilia Zeneakadémiáról mesterdiplomával távozott.

Ezután 5 évig tanított a budapesti Liszt F. Zeneakadémián. 1996-ban újabb ösztöndíjjal Spanyolországban tanult. Koncertezett Amerikában, Németországban, Angliában, Ausztriában, Portugáliában, Szicíliában, Németországban, Belgiumban, Svájcban és a keleti országokban. Olaszországban 8 alkalommal turnézott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral. Részt vett Cziffra György, Frankl Péter, Sergio Perticaroli, Ungár Tamás mesterkurzusain. Életének meghatározó lépcsőfoka volt, amikor 1995-ben felfedezte Vásáry Tamás világhírű karmester-zongoraművész, akivel éveken keresztül koncertezett együtt. Ő mutatta be Solti Györgynek, aki többször meghallgatta Csillát és a legnagyobb elismerését fejezte ki. A közös koncert a mester halála miatt meghiúsult. 1997. január 1-én báró Wolfhard von Boeselager átnyújtotta neki a „legtehetségesebb fiatal művész” díjat a Zeneakadémián. 1998-ban producere és közreműködője a „Karácsonyi Csillagok” című lemeznek és lemezbemutató koncertnek, melyet élőben közvetített a Magyar Televízió. Az albumon a hazai komoly-és könnyűzenei élet kiváló és népszerű művészei szerepeltek.

2000-ben jelent meg „üZENEt” című albuma, melyen a klasszikus zenét egyedi hangszerelésben szólaltatja meg a könnyűzene ritmusaival, akkordjaival és hangszereivel. Lemezeladása popzenei sikerekhez mérhető. Koncertjeire napok alatt fogynak el a jegyek, s szűnni nem akaró taps kíséri minden útját itthon és külföldön. 2002 májusában megjelent „Vadhajtások” című albumán olyan energikus, lüktető erő párosul hihetetlen érzékenységgel, kecsességgel, amelyre kevés művész képes egy albumon belül. A találó név utal mind a művész egyéniségére, mind pedig a zenei hangulatra. Az általa képviselt, klasszikus zenéből táplálkozó műfajnak voltak már elődei, de ahogy ő fűszerezi meg saját merész ötleteivel és a könnyűzene stílusjegyeivel, az összetéveszthetetlen. Változatos utazás, mely azoknak szól, akik tisztelik a régi értékeket, de vágynak az új, frissítő, mai hangokra. Könnyen befogadható, fülbemászó 12 mű, a szenvedélyesen dallamostól az ördögi virtuózig, mind a szó legigazibb értelmében ZENE. Rajongóin kívül ajánlja mindazoknak, akik megunván a kommersz zenét, szeretnének valami egyedi, különleges, izgalmas zenei élményben részesülni. 2003 őszén megszületett „Időzónák” című új lemeze, melyen ismét megmutatta, hogy nem fogyott ki a zenei ötletekből, mesterien randevúztatja a különböző zenei stílusokat. Zongorajátéka széles hangulati skálán mozog, olyan, mintha hullámvasúton ülnénk, egyszer líra, máskor temperamentum.

A 2004-es év Szentpéteri Csilla számára számtalan felkérést hozott. Magyarország Európai Uniós csatlakozásának tiszteletére Brüsszelben adott koncertet Medgyessy Péter miniszterelnök kérésére, ahol képviselte szülőhazáját.

A brüsszeli System TV Magyarországról készített filmjében Csilla zenéje színesíti a képi világot. Ezt követően Párizsban ünnepelték, majd óriási sikerrel bemutatkozott a bécsi Metropol színházban A Vöröskereszt Világnapján Genfben varázsolta el közönségét, ahol államfők, hercegek, uralkodók és jótékonykodó adományozók ismerték el különleges, egyedi zenei stílusát.

Ugyanez év decemberében az olasz kormány kitüntetését vehette át a magyar Olasz Intézet Dísztermében. Miután életének legmeghatározóbb része Olaszország volt, így albumain megtalálhatók olyan szerzők átiratai, mint pl. Vivaldi, Donizetti, Rossini, Verdi, Pugnani és Corelli.

2005 őszén megjelent „Láva” című albuma, mely az eddigiek közül legbátrabb alkotása. Ezen a lemezen zeneszerzőként, producerként és zenei rendezőként is bemutatkozik nagy sikerrel. Aki a szokásos virtuozitásra és porcelánfinomságú hangokra számít vagy éppen a művészi eleganciát keresi, ezen a lemezen megleli. A művészi igényesség közérthetőséggel párosul, olyan érdeklődő és nyitott közönségnek szól, amely értékes, egyedi, különleges zenei élményre, tartalmas szórakozásra vágyik.

Koncertjeinek külső megjelenése ötvözi a klasszikus hangversenyek eleganciáját a könnyűzenei előadások látványvilágával. Közönsége a kultúra és a színvonalas szórakozás izgalmas keverékét élvezheti.

Magyarország egyik legelismertebb, legnépszerűbb művésze, akit előszeretettel hívnak meg minden állami rendezvényre, mind a legelitebb bálokra, miniszteri találkozókra és a Magyarországon székelő multinacionális cégek előkelő partijaira. Műsora kuriózum, elegáns, komoly megjelenése biztos siker.

2006 számos új dimenziót nyitott Csilla számára. Koreában megjelentek lemezei, mellyel közel 2 hónapig vezette a toplistát. Legenda című szerzeményét egy ottani novellássorozat főcím zenéjének választották.

2006 nyarán egy Medici-lelkű, művészetet pártoló mecénás támogatásával Csilla végre megvalósíthatta régen dédelgetett álmát, hogy készít egy professzionális, nagyszabású, egyszeri, megismételhetetlen látványú DVD koncertfilmet. Műveit újra átírta, majd a TV2 hatalmas stúdiójában 2 napig forgattak a legideálisabb körülmények között egy közel 60 fős stábbal, számos kamerával és a ma még Magyarországon ritkán alkalmazott látványtechnikával, ún. LED-falakkal. Ezeken a speciális kivetítőkön kifejezetten Csilla zenéjéhez készült érdekes, izgalmas hangulatú képsorok erősítették a zene hatását, s bemutatásra kerültek Dél-Tunéziában forgatott videoklipjei.

2006 őszén debütált a Művészetek Palotájában, ahol a Bolyki Brotherssel egy különleges műsorblokkal színesítette műsorát. Októberben, Bécsben 15 európai ország közül választották ki produkcióját a Business Eurocenter avatási ceremóniájának gálaestjére, majd ezt követően 2 éves szerződést írt alá egy bécsi koncertügynökséggel. Koncertturnéja után, decemberben a budapesti Operettszínházban tartotta tradicionális ünnepi koncertjét, ahol a legkitűnőbb zenészek működtek közre.

Szentpéteri Csilla számos koncertje mellett fő céljának tekinti az elesettek, beteg gyermekek és az arra rászorulók megsegítését. 2006-ban 4 nagyszabású jótékonysági koncertje mellett a Danone, „A daganatos gyermekekért” kampányának nagykövetévé választották.

Szentpéteri Csilla mottója:

„A nemes célokért vívott missziókban megmérettetik a lelkem, s tudom, hogy nem hiába vagyok földi utamon”.

Néhány kritika:

„Poéta, hurrikán, porcelán, démon és légies egyszerre. Átöleli a zongorát, miközben szétszaggatja húrjait”.

„Az a művész, aki hihetetlen szuggesztivitásával, közvetlenségével képes elhitetni a közönséggel, hogy valóban utaznak egy helyben, mert olyan hangulati skálán mozog.”

„Egy koncert, ahol találkozik a Művészet, a Kultúra és az igényes Szórakozás.”

„És egy Nő, aki egyszerre képes angyal és ördög lenni, akinek muzsikája éppen olyan szép és hiteles, mint Ő maga és a lelke. „Nem hittem abban, hogy valaki egyszerre fantasztikusan tehetséges, magas intelligenciával megáldott, humoros és olyan igazi Nő, akinek nincs szüksége praktikákra. Szentpéteri Csilla ilyen.”

„Bárhol, bármikor zongoraszót hallok, pontosan tudom, mikor játszik Szentpéteri Csilla. Zenéje magával sodró, porzik a pódium virtuozitásától, majd fájnak a lelkek, ahogy simogatja hangszerét. Hol volt eddig, s meddig marad?”

„Híd vágyott lenni Komoly- és Könnyűzene között, s lett. Elszántsága, tudása és emberszeretete megadta neki, amire vágyott. Olyan siker, melyet nem üzleti szempontok vezérelnek, hanem értékrendek.”

szentpetericsilla.musichello


Oldal tetejére