15. hét
Hydrogen
mta | index | ME | NatGeo | mno
Környezet
Forma 1
StarCraft
Elvenar (HU)
Szentpéteri Csilla albumok

Spiritus (2008)

Szentpéteri Csilla legújabb, s egyben eddigi legizgalmasabb albuma 2008-ban látott napvilágot "Spiritus" címmel, mely cím már eleve önmagáért beszél. A művész ötödik lemeze a latin zene színes, szenvedélyes, lüktető világába vezet. Átlépve formai kereteket, hangszerelés, hangnem, tempó és hagyomány kötöttségeit, immár szabadon szövi zenéjét, kalandozva múlt és jelen között, évszázadok zenei esszenciáját sajátos, egyéni világzenévé formálva. Így az új zenei anyagon a zongora mellett rendkívül hangsúlyosak a gitárok és a vérpezsdítő ritmust adó ütőhangszerek is:
kongák-bongók, shakerek és a különféle, Csilla által kitalált effektek.

Szentpéteri Csilla ezen az albumon zeneszerző, hangszerelő, producer, zenei rendező és szólista is egyben. A "Spiritus" tehát a szerepek, a hangszerek és a hangulatok kiváló és sokszínű egységességét is magában hordozza.

A zeneszámok egyik része szellemes és színvonalas klasszikus átdolgozás - igazi különlegesség a híres Monti csárdás argentin tangóként, Beethoven szimfóniája rockos stílusban, Piazzola dallama franciás harmonikaszólókkal, Paganini népszerű műve salsa ritmusban, Pochielli Órák tánca pedig telis teli spiritusszal.
Az album másik felében Csilla saját szerzeményei hallhatók, melyek igazi zenei utazást ígérnek. Érezhetjük a kubai szivar illatát, spanyol Fiestán vehetünk részt, vagy éppen egy western film képkockáit láthatjuk magunk előtt. Pihenhetünk függőágyban fehér homokos tengerparton, jégkásás tequilával a kezünkben egy delíriumos éjszaka után és szemtanúi lehetünk az északi fény hideg szépségének is.
Mindezt az utat kipihenhetjük az All Inclusive és Hotel Monarchia művek hallgatása közben Túl az Óperencián.

"Az utóbbi évek tapasztalatait figyelembe véve elsősorban szórakoztató, lendületes és színes műsor összeállítására törekedtünk zenésztársaimmal. Sok esetben érzékeltük, hogy a közönség soraiban sokan nem tudják türtőztetni magukat, s mozog kezük-lábuk a ritmusra. Nos, a 'Spiritus' zenei anyagára akár egész este lehet táncolni, hiszen szerepel benne salsa, tangó, samba, cha-cha. A hangszeres zene előnye, hogy nyelvi és korhatárok nélküli, bármely alkalommal előadható. A Spiritusz tele van életörömmel, tűzzel, szenvedéllyel. Hallgatása közben egy a fontos, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk, s jól szórakozzunk " - mondja Csilla az új album kapcsán.

Belehallgatok
Spiritus - CD


Láva (2005)

A Láva című új album az eddigi legbátrabb alkotás Csilla lemezei közül, újabb nagy lépés saját zenei világának további megformálásában. Lüktetőbb a hangzás, merészebb a ritmushangszerek, gitárok és hangeffektusok használatában.

Stílusa senkivel sem összetéveszthető, „átjáró” különböző zenei műfajok között. Csilla zongorista, zeneszerző, hangszerelő és zenei rendező egy személyben. Nem fog csalódni, aki a szokásos virtuozitásra számít és az sem, aki a porcelánfinomságú hangokat, a mély szenvedélyeket szereti. A művészi igényesség közérthetőséggel párosul, olyan érdeklődő és nyitott közönségnek szól, amely értékes, egyedi, különleges zenei élményre, tartalmas szórakozásra vágyik.

Koncertjeinek külső megjelenése ötvözi a klasszikus koncertek eleganciáját a könnyűzenei előadások izgalmas látványvilágával.

Láva - CD


Időzónák (2003)

Szentpéteri Csilla boszorkányos virtuozitása és egyéni stílusa ismét megmutatkozik az „IDŐZÓNÁK” című lemezének hangulatában, mely újabb meglepetést tartogat a zongoraművész rajongóinak. A nem mindennapi cím arra enged következtetni, hogy megint valami különleges zenei ínyencség született. Szentpéteri Csilla zenéje klasszikus művekre épül, megfűszerezve saját merész ötleteivel, mai hangszerelésben, a mai kor ritmusaival. Zongorajátékát hallgatva olyan energikus, lüktető erő párosul hihetetlen érzékenységgel, hajlékonysággal, melyre kevés művész képes egy albumon belül. Az eredeti művek új címet is kaptak, ezzel is igazolva az újító szándékot. Így lett pl. a híres Hindudalból „Ópium” , Mozart: Figarójából „Glória”, Liszt: Consolationból „Horizont” vagy az ismert Pizzicato Polkából „Flört”. Szentpéteri Csilla új albuma változatos utazás, mely azoknak szól, akik tisztelik a régi értékeket, de vágynak az új, frissítő hangokra.

Időzónák - CDVadhajtások (2002)

Vadhajtások című lemezemről néhány szó
A Vadhajtások cím hűen tükrözi személyiségemet és azt a kettősséget, ami lakozik bennem; a régi értékek utáni vágy és a mai zene izgalmas ritmusai, hangszerei iránti érdeklődésem. Így, Üzenet című első lemezem stílusát követve, ismét randevúztattam a komolyzenét az igényes könnyűműfajjal, mai hangszerelésekkel, annyi különbséggel, hogy itt szabadon tovább gondoltam a klasszikus szerzők műveit, megfűszerezve saját merész ötleteimmel. Vágytam az alkotás ízére, repülni olyan szférába, ahol nincsenek zenei határok. 2001 tavaszán kezdtem el gyűjteni a számomra érdekesnek tűnő komolyzenei darabokat, majd nyár elején hozzáfogtam ezeknek átdolgozásához. A folyamatos hangszerelési munka után idén áprilisban a Warner-Magneoton Aquarium stúdiójában megszólaltak az első akkordok. Fantasztikus zenészek jöttek nap, mint nap, hogy az általam kigondoltakat megvalósítsák úgy, hogy közben egyéniségük is hallható legyen. Amikor Fekete-Kovács Kornél trombitán, Borlai Gergő dobon, Czibere József ütőhangszereken, Sipeki Zoltán, Lukács Péter, Alapi István gitáron, Papesch Péter basszusgitáron, Deseő Csaba hegedűn és az Operaház vonósai megszólaltatták az általam megálmodott hangokat, olyan érzés volt, mintha merülnék egy óceánba, ami éppen olyan hőmérsékletű, amit szeretek.

A lemez nyitánya kevésbé ismert szerző, Pugnani szerzeménye, mely monumentálisan építkezve jut el a ritmusos középrészig, majd egyre fokozva fejezi be. Ezen kívül a következő muzsikák találhatóak még a lemezemen:
Rimszkij-Korszakov: Dongója latinos virtuozitással érzékelteti a mérges darazsakat, megspékelve a művet egy kis elektromos hegedűszólóval;
Smetana Moldvája nyugodtabb, csendesebb csörgedezéseket hallat;
Chopin: cisz-moll Noktürnje igazi lassú, lírai mű, melyben a zongora párbeszédet folytat a gitárral;
Vivaldi Nyár tétele ördögi erővel mutatja be az igazi Vihart;
Eric Satie Gymnopediája finom jazz stílusban szólal meg, trombitaszólókkal;
Donizetti Szerelmi bájitalából Nemorino áriája csendül fel fájdalmasan, kicsi franciás filmízzel;
Rimszkij-Korszakovtól a Solveig-dal lüktetése egészen egyedi, amit a gitár ritmusai és a zongora elkalandozásai tesznek izgalmassá;
Rachmaninov III. zongoraversenyének fő motívuma keletiesen szól, egy igazi zsidó esküvő képei tűnhetnek fel szemünk előtt, ezt az érzést egy arab ütőhangszer lüktetése adja
Gluck kevésbé ismert műve, az Orfeusz és Euridiké legszebb lírai dallama érzékenyen, egyedi dob és ütőshangszerek kíséretével, finom gitárszólókkal megspékelve fájdítja lelkünket
Debussy Álmodozása meditatív, trombita - zongorapárbeszédeken nyugvó mű, melynek ritmusát a nem mindennapi dobritmus teszi érdekessé
Bach Siciliano művének nagy része saját hangokon nyugszik, ez az a szerzemény, mely szinte teljesen megőrizte klasszikus hangzását, ami a maiságát hangsúlyozza, egy kis finom percussion mozgás

Vadhajtások - CDÜzenet (2000)

Szentpéteri Csilla zongoraművésznő neve komolyzenei körökben már évek óta ismert. Kitűnő iskolák és professzorok fémjelzik pályafutásást. A most megjelent album mégis rendhagyó lesz nemcsak Csilla számára, hanem a hazai és külföldi produkciók sorában is, hiszen eddig nem találkozhattunk hasonló stílusú és hangulatú lemezzel. Az albumon népszerű és Csilla által felfedezett klasszikus művek feldolgozásai hallhatók, izgalmas, ötletgazdag, színes formában. A szimfonikus hangzást a ma általánosan alkalmazott elektromos és akkusztikus eszközök, hangszerek egészítik ki a XX. Századi zenei irányzatainak stílusában. Olyan kifinomult, kellemes és változatos utazás ez, amely átlépi a szokásos műfaji határokat, s eljátszik azzal a gondolattal, hogy a régi nagy szerzők, ha ma élnének, talán másként írnák meg a szerzeményeket.

Az album hangvétele elárulja, hogy Szentpéteri Csilla színes egyéniség, akiben ott lakozik a porcelánlelkű, lírai alkatú, érzékeny, álmodozó kislány mellett, a démoni erőkkel bíró, virtuóz, szenvedélyes, latinos temperamentumú nő, s a vidám, huncut játékos, aki meglepő zenei poénjaival is képes szórakoztató élményt nyújtani az igényes zenehallgatónak.

A zongoraszólót időről időre megspékelik hangszereikkel a hazai zenei élet legkülönbözőbb területein alkotó művészek: Gömöry Zsolt- hammond, Gerendás Péter-gitár, Szekeres Tamás-gitár, Borlai Gergő-dob, Alapi István-gitár, Csepregi Gyula- szaxofon, Deseő Csaba- hegedű, Fekete-Kovács Kornél trombita, Póka Egon-basszusgitár és a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekara.
A produkció külső megjelenésében ötvözi a komolyzenei előadások eleganciáját a könnyűzenei koncertek izgalmas látványvilágával. Ez magas színvonalú, és az újdonság élményét nyújtó album alkalmas arra, hogy különleges, ünnepi alkalmakkor, exkluzív környezetben, itthon és külföldön egyaránt előadható legyen. A lemezt annak a zeneszerető rétegnek ajánljuk, akik szeretik a régi értékeket, de igénylik az új, friss hangokat is, korosztálytól függetlenül.

Csilla és a lemez üzenete így szól:
„Az igazi művészet örökké változó útkeresés, mely mentes az előítéletektől és nem szab magának határokat. Nem lehet csak önmagáért megszületett produkció, utat kell, hogy találjon szélesebb rétegekhez is. Zene - komoly vagy könnyű, régi vagy új, egyházi vagy világi, fekete vagy fehér - a lényeg, hogy igazi zene legyen. Ez a sokféle szín mind megfér a palettán. Így kerek a világ. Ez az üZENEt.”

Üzenet - CD
Szentpéteri Csilla